Zdrowo gotować… ale o co w nim właściwie chodzi? Czy trzeba coś eliminować? Na czym bazować?
Dzisiaj możesz przeczytać pierwszy rozdział mojego najnowszego ebooka „Oddietuj się krok po kroku – 80 przepisów”. Odpowiem tutaj na większość z tych pytań… A więcej możesz przeczytać w ebooku. Bo…
Już jutro jego premiera! A o szczegółach możesz poczytać tutaj.
Oprócz przepisów znajdziesz w nim również:
- podstawowe informacje o tym jak powinien wyglądać zdrowy talerz,
- jak zwiększyć wartość odżywczą posiłków?
- o jakich produktach warto pamiętać, aby nasza dieta była zdrowa?
- jak ograniczyć straty witamin i składników mineralnych?
- jak łączyć ze sobą produkty spożywcze?
- wskazówki jak w kilku krokach zrobić zdrowe śniadanie, drugie śniadanie, obiad i kolację.
Przepisy będą na śniadania, drugie śniadania, obiady, desery i kolacje. W sumie 80-dziesiąt przepisów! Ale dosyć tych wstępów… Przejdźmy do konkretów!
O co chodzi w zdrowym gotowaniu?
Zaczynając zdrowo gotować możesz popaść w skrajności – BYŁAM TAM! Całą historię moich zmagań ze zmianą nawyków żywieniowych napisałam w moim pierwszym e-booku „Oddietuj się krok po kroku!”, ale chciałam również tutaj trochę do tego nawiązać… Zamieniałam śmietanę na jogurty. Majonezu się bałam. Nie kupowałam parówek… Unikałam całej „niezdrowej żywności” jak ognia. Zjadając chipsy lub batona czułam się źle. Byłam na siebie zła, że to zrobiłam…
Dlaczego? Bo moje pojęcie o zdrowej diecie było po prostu błędne. Za bardzo skupiałam się na tym, aby wymienić całą „niezdrową żywność” na tą „zdrową”. Nie zwracałam uwagi na smak moich potraw.
A dlaczego właściwie jemy? Nie tylko po to, aby dostarczyć witamin, składników mineralnych i innych… Czy w ogóle myślisz o tym jedząc owsiankę? „Hm… jem owsiankę, ale dostarczę sobie teraz dużo błonnika, a dodałam jeszcze orzechy, to będzie sporo magnezu” – No na pewno tak wygląda Twoje śniadanie…
NO NIE! Gdy jesz to zwracasz uwagę na to, czy Ci to smakuje! Myślisz „Ale to dobre”, albo odstawiasz talerz, bo jednak Ci to, czy inne danie nie podchodzi… Jedzenie to dla nas cały czas i zawsze będzie głównie przyjemność! I nie możemy o tym zapominać, chcąc zmienić swoje nawyki żywieniowe.
Chciałabym jednak w tym miejscu podkreślić jeszcze jedną ważną rzecz. Nie od razu może Ci wszystko smakować… Ja nie lubiłam kiedyś owsianki, nie lubiłam też kaszy gryczanej. Moja pierwsza przygoda z tofu, czy strączkami też nie była super „smakowym doznaniem”. ALE! Nie poddałam się po pierwszym razie. Pełnoziarniste makarony miały dziwnie inny smak, to samo naleśniki z mąki orkiszowej… Ale przyzwyczaiłam się do tych smaków i teraz je uwielbiam! 🙂
Ja lubię jeść i to dobrze jeść, dlatego w mojej diecie jest miejsce na wszystko!
Dalej napisałam o zasadzie 80/20, której się trzymam. I dopiero, gdy zaczęłam ją stosować, poczułam się dobrze ze swoją dietą. Pogodziłam się z faktem, że nie zawsze musi być idealnie, żeby było dobrze!
Zmiana Twojego gotowania, tak jak nawyków będzie procesem. Ja mam nadzieję, że Ci w nim pomogę. Myślę, że będzie łatwiej i od razu smacznie 🙂
Teraz chciałabym jeszcze napisać o kilku ważnych kwestiach związanych ze zdrowym gotowaniem. Chciałabym obalić kilka mitów i podać Ci kilka faktów, o których często nie wiemy lub zapominamy.
Nie musisz kupować drogich produktów, aby zdrowo gotować!
To chyba najczęstszy mit zdrowej diety. Oczywiście, jeśli zaczniesz kupować samą żywność ze znaczkami „bio”, „eko” i tylko w sklepach ze zdrową żywnością, to możesz przepłacić i to sporo. ALE! Nie musisz robić w takich sklepach zakupów, jeśli chcesz zdrowo gotować. Możesz bazować na ogólnodostępnych, nieprzetworzonych produktach spożywczych. Powiesz mi: „Ale te konserwanty, dodatki, nawozy, antybiotyki…”. Nie ma co ich się bać. Jest sporo produktów z prostym składem, bez konserwantów i dodatków. Jeśli są dodawane, to obowiązkiem producenta jest dodawanie ich w takiej ilości, aby była dla nas bezpieczna. Dlatego, jeśli tylko Twoja dieta nie bazuje jedynie na przetworzonej żywności (co jest niezdrowe, nie tylko ze względu na konserwanty, dodatki do żywności, ale też najczęściej namiar soli i cukru w takich produktach), to nie masz się czego obawiać. A co do nawozów, czy antybiotyków. Hodowcy również mają wytyczne co do stosowania takich preparatów. Nie powinniśmy skupiać się na tym, na co nie mamy wpływu. Należy zmieniać to, co możemy!
Nie musisz spędzać dużo czasu w kuchni, żeby zdrowo gotować.
Ja uwielbiam szybkie rozwiązania w kuchni. Obiad u mnie często jest jednogarnkowy. Albo taki, który „sam się robi”. Czyli wystarczy wszystko pokroić i wstawić do pieca 🙂 Lubię gotować, ale nie lubię, jeśli gotowanie przeszkadza mi w codziennej pracy. Zresztą moim zdaniem to właśnie gotowanie w stylu naszych babć jest czasochłonne. Pomyślmy o schabach… Najpierw trzeba je rozbić. Potem obtoczyć w jajku i bułce. Później stać pół godziny nad patelnią, żeby to wszystko usmażyć. Ziemniaki trzeba obrać. I jeszcze jakaś sałatka… To jest czasochłonne gotowanie. I ile naczyń do mycia!
A ja kroję w kostkę pierś z kurczaka, cukinię i marchewkę. Wrzucam na patelnię chwilę podsmażam i zalewam pomidorami z puszki, a dalej już wszystko się samo dusi. Do tego ulubione przyprawy… Obok w garnku gotuję makaron, czy kaszę. Potem tylko wszystko połączyć… I to jest szybkie gotowanie. I jakie zdrowe! I co dla mnie najważniejsze… BEZ TYLU GARÓW DO MYCIA 🙂
Pamiętaj, że zdrowe gotowanie, to może być również tuczące gotowanie.
Zaczynasz zdrowo się odżywiać. I teraz codziennie owsianeczka z dużą ilością orzechów. Sałatki z oliwą, bo taka zdrowa! Ale bez kontrolowania dodawania jej ilości. Dużo kasz, makaronów pełnoziarnistych. Wchodzisz na wagę, a tam nic się nie dzieje… I frustracja, bo Ty przecież zdrowo się odżywiasz. No tak… Żeby schudnąć to do tego wszystkiego musisz jeszcze być na deficycie energetycznym. Zasady o tym jak wyliczać sobie zapotrzebowanie napisałam w e-booku: „Oddietuj się krok po kroku!” Jeśli interesuję Cię ten temat, to odsyłam Cię do drugiego ebooka 🙂
Dodam, że od jutra będzie można go zakupić również w niższej cenie!
Oprócz ebooka z przepisami, będą również dostępne zbilansowane jadłospisy z przepisami pochodzącymi z ebooka. Korzystając z nich możesz również schudnąć, po dopasowaniu odpowiedniej kaloryczności Twojej diety (w czym Ci oczywiście pomogę). Możesz ją wyliczyć również tutaj.
Zdrowe gotowanie nie jest równe małej ilości jedzenia!
Zdrowo gotując, nie musisz czuć głodu. To jest największy błąd popełniany przez większość osób, chcących schudnąć. Zaczynają po prostu jeść mało. Nie tędy droga. Wszyscy moi podopieczni po dostaniu moich diet reagują tak samo: „Ile jedzenia! Ja na tym schudnę?” I chudną 🙂 Zdrowa dieta bazująca na warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych może być niskokaloryczna, a jednocześnie sycąca. Pamiętaj o tym!
Co to w końcu jest to zdrowe gotowanie?
PODSUMUJMY! 🙂
- Ograniczenie smażenia na rzecz gotowania, duszenia, czy pieczenia.
- Ograniczenie dodawania soli i poznanie nowych przypraw.
- Ograniczenie spożycia cukru i słodyczy – znalezienie słodkich alternatyw.
- Brak zakazanych produktów, znalezienie „złotego środka”. Włączenie słodyczy, fast-food’ów, jako dodatki do zdrowej diety, a nie jako jej podstawy.
- Bazowanie na różnorodnych produktach spożywczych.
- Bazowanie na niedrogiej, nieprzetworzonej żywności.
- Ciągłe poznawanie nowych smaków i przekonywanie się do nich.
- Wykorzystywanie technik, pomagających w utrwalaniu żywności i ich przechowywaniu oraz przygotowywaniu bez straty wartości odżywczej (o tym piszę dalej).
To najważniejsze osiem punktów.
A dalej trochę informacji o tym, jak powinien wyglądać zdrowy talerz 🙂
…
I tak kończy się pierwszy rozdział mojego ebooka 🙂 Mam nadzieję, że się Wam spodoba.
Miłej niedzieli 🙂